Fik to dage til at vænne mig til tanken om en stomi

Efter 17 år med colitis ulcerosa, var min tyktarm så ødelagt, at den kunne briste hvornår det skulle være og derfor turde lægerne ikke behandle mig mere og de besluttede derfor at jeg skulle have stomi. Det egentlige problem var nok desværre at jeg ikke var særlig god til at tage min medicin, jeg kunne i lange perioder ”glemme” at tage min medicin, hvilket jo betød at der var kortere imellem de betændelsesudbrud jeg fik og dermed ødelage det min tyktarm. Jeg skal jo ikke kunne sige om min tyktarm havde holdt alligevel i længden, men det var bestemt ikke til det gode, at jeg ikke tog min medicin, så i den sidste ende jeg er nok selv skyld i at jeg i dag har en stomi.

Jeg blev indlagt på hospitalet efter en koloskopi undersøgelse, hvilket er en kikkert undersøgelse af tarmen. I denne undersøgelse kunne lægerne se at min tyktarm ikke var meget værd, den var faktisk så slem, at man ikke turde fører kikkerten så langt op i tarmen som man kunne fordi de frygtede at tarmen ville briste.

Det betød at de tog beslutningen om at jeg skulle have en stomi, der var ikke noget jeg selv kunne gøre, jeg fik blot at vide at jeg to dage senere ville få fjernet hele min tyktarm og dermed få en stomi. De to dage på hospitalet var et rent helvede, dels fordi jeg egentlig ikke anede hvad der skulle ske, jeg kendte ikke andre der havde en stomi og dermed vidste jeg egentlig ikke hvad det var jeg skulle ud i.

Det var nogle lange to dage hvor jeg spekulerede på alt mellem himmel og jord. Her er bare nogle få af de spørgsmål der for rundt i hovedet på mig.

Hvordan vil det være at leve med en stomi?
Er det ikke mega klamt med en stomi?
Hvad vil mine venner, familie og ikke mindst mine to piger sige?
Vil min kæreste overhovedet kendes ved mig, hygge med mig mv. når jeg har sådan en pose dinglende på maven?
Hvad med når man skal på ferie, i svømmehal, til træning mv.
Generelt tænkte jeg ikke så meget om jeg skulle klare den, men mere om hvad andre ville synes om det.

Jeg vidste som sagt ikke selv ret meget om det at have en stomi, jeg kender ikke andre der har det, og jeg forbandt det at have en stomi, med gamle mennesker. Jeg håber derfor jeg med denne blog kan være med til at fortælle andre hvad det egentlig vil sige at have en stomi, det er faktisk slet ikke så klamt og slemt som det lyder. Og der er ikke ret mange mennesker der finder ud af man har en stomi, medmindre man selv nævner det for dem.

Jeg vil komme ind på alle mine ovennævnte spørgsmål, samt mange andre ting i fremtidige blogindlæg, men hvis der er noget specielt du ønsker at vide, så skrive en kommentar, så skal jeg nok svare.

VN:F [1.9.22_1171]
Kunne du bruge det?
Rating: 4.3/6 (3 votes cast)
Fik to dage til at vænne mig til tanken om en stomi, 4.3 out of 6 based on 3 ratings
DEL GERNEShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

About Stomien

Jeg hedder Tonny, jeg er 33 år og har en stomi. Jeg vil gerne dele mine erfaringer og tanker med dig om det at have en stomi.

, ,

No comments yet.

Skriv et svar