Hvad er en stomi?

Inden jeg selv blev opereret og fik en tyndtarmsstomi, også kaldet en ileostomi, vidste jeg godt hvad en stomi var, men heller ikke mere end det. Da jeg fik at vide at jeg skulle opereres, gik der mange tanker gennem mit hoved, hvor sidder den, hvor stor er den, hvordan ser den ud mv og jeg synes jeg manglede nogle ordentlige informationer om det, så det håber jeg at jeg kan hjælpe med her.

Alt efter hvad man er blevet opereret for, er det muligt efter noget tid at få lagt stomien tilbage igen, således man igen kan benytte endetarmen.

Der er 3 former for stomi, det er dog kun to af dem jeg skriver om her, da den 3. er en urinvejsstomi.

Ileostomi: En ileostomi er en åbning i tyndtarmen, det er som oftest i den nedeste del af tarmen man laver den. Den sidder oftest i højreside, lige over bukserne. Når man får lavet en ileostomi betyder det at man ikke har tyktarmen til hjælp. Det er tyktarmen der gør vores afføring fast og derfor vil man opleve at man med en ileostomi har en noget mere flydende afføring, jo længere oppe på tyndtarmen stomien sidder, jo mere flydende bliver afføringen. Til en ileostomi stomi bruger man en pose man nemt kan tømme, se mere under indlægget om stomiposer.

Selve stomien er rød og ligner nogle meget røde fugtige læber som man så sætter stomiposen omkring.

Kolostomi: En kolostomi er en åbning på tyktarmen, den kan laves stort set på alle steder af tarmen. Det er årsagen til at man skal have en stomi der afgør hvor man sætter kolostomien.
Afføringens konsistens vil også her afgøre af hvor stomien præcist sidder, jo længere neden på tyktarmen den sidder, jo mere fast og normal vil afføringen være.
Stomien ligner en ileostomi, og også her bruger en man en pose som sidder rundt om stomien.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev i højre side, så vil du automatisk få svar når der er nye indlæg på bloggen.

VN:F [1.9.22_1171]
Kunne du bruge det?
Rating: 5.7/6 (2 votes cast)
Hvad er en stomi?, 5.7 out of 6 based on 2 ratings

About Stomien

Jeg hedder Tonny, jeg er 33 år og har en stomi. Jeg vil gerne dele mine erfaringer og tanker med dig om det at have en stomi.
No comments yet.

Skriv et svar