Stomi og Kost

Når man har fået en stomi, kan man som udgangs punkt spise det samme som man kunne før man blev opereret, der er dog nogle madvarer som giver mere luft i maven, hvilket medfører at man føler ubehag da andre så nemmere kan fornemme at man har en stomi. Når man bliver opereret får man en masse informationer om hvilke mad- og drikkevarer der er godt og skidt, så alt det generelle vil jeg ikke komme ind på, men vil bare fortælle hvilke erfaringer jeg har med nogle forskellige madvarer.

Hvilke mad- og drikkevarer er gode og dårlige for mig?

De mad- og drikkevarer jeg begrænser i hverdagen er følgende:

Jeg vil først starte med de madvarer som giver mig mest luft i maven, det er bl.a. ærter, majs, kål, gulerødder og løg. Det er sikkert at når jeg har spist løg, så går der ikke lang tid før stomien begynder at prutte, så når jeg er ude at spise, holder jeg mig normalt fra disse ting, det er dog ikke altid muligt, men så tager jeg dem i et begrænset omfang. Der udover har jeg oplevet at jeg får en del luft i maven når jeg tygger tyggegummi, det er åbenbart fordi man sluger en del luft og det kommer så ud gennem stomien.

Udover disse ting, så spiser jeg ikke så meget groft brød og brød med alt for mange kerner, da disse ikke er så nemt til at blive optaget i systemet, og derfor kommer hele ud igen. Kernerne fra et rugbrød kan være ret irriterende når man skal tømme stomiposen, da de ikke er nemme at få ud af posen og der udover sidder de i lukkemekanismen, så posen ikke er så nem at lukke efterfølgende.

De drikkevarer der giver luft i maven, er oftest de drikkevarer som indeholder kulsyre, det er bl.a. øl, danskvand og sodavand. Førhen drak jeg måske et par liter cola om ugen, det er jeg holdt op med, da sodavand giver rigtig meget luft i maven. Hvis jeg eksempelvis drikker en del cola om aftenen, så skal jeg tømme stomiposen for luft nogle gange i løbet af den kommende nat. Så derfor er jeg meget opmærksom på hvad og hvornår jeg drikker sodavand.

Jeg er ret god til at spise slik, det medfører dog både tynd mave og luft i tarmene, og jeg har lidt svært ved at nedtrappe det, så det betyder desværre også at jeg nok har mere luft i tarmene på af det, end jeg ellers ville have, men jeg er ikke kommet så langt endnu at jeg er klar til at droppe slikket.

De mad- og drikkevarer jeg har det godt med:mad

Når man har fået en tyndtarmsstomi, eller en ileostomi som den kaldes, er det godt at bruge lidt ekstra salt, samt drikke saltholdige væsker, det har jeg også fundet ud af hjælper mig, så derfor giver jeg altid maden et ekstra skud salt når jeg spiser.

Derudover har jeg fundet ud af at lyst brød, kartofter, ris, pasta, kartoffelmos og bananer er madvarer som gør afføringen mere fast, det giver mindre luft i tarmene og derved er det ikke noget der irriterer mig i hverdagen. Jo mere fast min afføring er, jo mindre luft og lyde kommer der fra stomien.

Derudover så drikker jeg en hel del æblejuice og saftevand for at få lidt mere salt og sukker ned.

Er par gode råd:

Man bør spise langsomt, og tygge maden godt og grundigt. Hvis man ikke tygger maden, bliver det ikke så nemt optaget i tyndtarmen og dermed kommer det helt ud igen, og som jeg tidligere har skrevet, så er det ikke så fedt at skulle presse afføringen igennem risten i badet fordi man ikke har tygget maden ordentligt.

VN:F [1.9.22_1171]
Kunne du bruge det?
Rating: 4.8/6 (4 votes cast)
Stomi og Kost, 4.8 out of 6 based on 4 ratings
DEL GERNEShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

About Stomien

Jeg hedder Tonny, jeg er 33 år og har en stomi. Jeg vil gerne dele mine erfaringer og tanker med dig om det at have en stomi.

, , , , , ,

One Response to Stomi og Kost


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/stomien.dk/public_html/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/stomien.dk/public_html/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/stomien.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(180): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/stomien.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/stomien.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/stomien.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(371): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/stomien.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(2094): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /var/www/stomien.dk/public_html/wp-content/themes/canvas/comments.php(43): wp_li in /var/www/stomien.dk/public_html/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php on line 63